Menu

15. studenoga u Hrvatskoj postaje obvezna zimska oprema

U srijedu, 15. studenoga, u Hrvatskoj postaje obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta za sve vrste motornih vozila.

Zimske su gume obvezne isključivo zbog sigurnosti u prometu. Naime, ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, Njome se produljuje zaustavni put što može biti izuzetno opasno. Kod temperature od -10 Celzijevih stupnjeva, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.

Osim toga, treba pripaziti i na kvalitetu automobilskih guma jer se i one međusobno razlikuju. Primjerice, kod kočenja na mokrom kolniku razlika najbolje i najlošije gume pri spuštanju brzine s 80 na 20 km/h može iznositi čak deset metara.

Kretanje cestom bez zimske opreme na dijelu ceste u vrijeme kada je zimska oprema obvezna kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 700 kn.

Zamijenite na vrijeme svoje ljetne gume zimskima!

Sigurnu vožnju na mokrim i skliskim kolnicima želi vam Auto Maritea!

Dobrodošli na našu web stranicu!

 

Novosti